Шкорпија – знак на границата меѓу темнината и светлинатаНема поголем друг хороскопски знак кој ќе те остави помалку рамнодушен, од шкорпијата. “О, Шкорпија! Опасен знак”, а на лицето – или лошо маскирани инспиративни, или неоправдано одвратни. Тоа е инстинктивна реакција која не зависи од ајкјуто на човекот. Сликата на Шкорпија е антички, архетип, кој секогаш ќе буди асоцијација на страв, смрт, бездна, реинкарнација, длабоки страсти, хаос и темнина.


Во античките митологии знакот Шкорпија се поврзува со приказни, во кои херојот слегува за да го најде својот колега, како во митот за Орфеј и Евридика, за да ги собере деловите на својот омилен (Озирис), исто како Изида; за да биде сопруга на богот на подземјето и да им помага на душите на мртвите.

Скорпионот е знакот на желбите, кои до таков степен ја владее жртвата што таа не може да им одолее и да ја пие чашата до дното – таму е смртоносниот отров. Емоциите, чувствата, страстите се бурни, компулсивни, неконтролирани – тие се внатрешниот пекол на шкорпијата во кој претставниците на овој знак мора да поминат, за да изгорат и да се преродат повторно, повеќе моќни.


Тие се одлични манипулатори, познаваат скриени катчиња на човечката душа и инстинктивно го напаѓаат слабото место на другиот – имаат остроумен ум, магнетен поглед, остар јазик.

Високата манифестација на шкорпијата е орелот – птицата со будното око, која лебди во висините, во близина на боговите и ништо на земјата не и успеало. Тој е феникс, разнесен во огнот на сопствените страдања, во токсичниот пламен на завист, омраза, одмазда од жедта за власт, и преродба од пепелта на својата пропаст, за да стане епитомија на волјата за живот, чист искрен дух.


Тие се магнетни и длабоки. Многу скорпиони, како чувари на прагот меѓу двата света, одбираат реализација во професиите помеѓу животот и смртта, меѓу дозволеното и табу темата, меѓу светлината и темнината. Стануваат лекари, хирурзи, истражувачи, агенти, психијатри, психотерапевти, тајни агенти, атентатори, специјални единици за борба против криминалот, војводи, сексолози, спелеолози, нуркачи и екстремни спортисти.