Шест неоправдани грешки при правење на палачинки


Грешка # 1: Користите било какви производи кои ќе ги најдете во фрижидерот

За палачинките не се потребни посебни состојки. Главните се: млеко, брашно, шеќер и јајца. Но, тоа не значи дека не треба да обрнете внимание на нивниот квалитет. Увери се дека сите производи се свежи и со рок на траење. Ова е единствениот начин палачинките да се здобијат со совршен вкус.

Грешка # 2: Внесувате премногу време и напор во мешање на тестото

Можеби ти се чини дека го правите вистинското нешто, но всушност извршувате еден од најголемите гревови при правење на палачинки. Кога ќе го измешате премногу тестото, глутенот ги прави палачинките тврди и жилави, наместо лесни и меки.

Грешка # 3: Користете обична тава, за да ги подготвите палачинките

Сигурно мислите дека изборот на тава не е толку важен кога станува збор за подготвување на палачинки, но тоа е сигурно погрешно. На совршените палачинки им треба доволно голема рамна површина за да се испечат рамномерно.

Грешка # 4: Користите масло, за да ги изпечете палачинките

Маслото за палачинките не е најсоодветниот производ. Причината за ова е дека маслото содржи млечни материи кои можат да загорат за време на готвењето и да го уништат вкусот на палачинките.

Грешка # 5: Додавање плодчиња, чоколадни парчиња и други вкусни нешта во тестото

Кога станува збор за палачинки, треба да сме многу внимателни што точно додаваме. Ако додадете овошни или чоколадни парчиња кон тестото, тажната вистина е дека додека палачинките се готват, овие адитиви најверојатно ќе изгорат.

Грешка # 6: Ги вртите палачинките повеќе од еднаш

Не треба да ги превртувате палачинките повеќе од еднаш, ако сакаш навистина совршен резултат. Така тие ќе станат тврди и нема да бидат толку меки, а тоа е последното нешто што сакаш да се случи.