Сезонската депресија е веднаш зад аголот: Не ја третирајте како минливо есенско расположениеСезонската депресија или сезонското афективно растројство е тип на депресија поврзана со промената на годишните времиња. Најчесто се јавува во есен или зима, но можно е да се појави и во другите две годишни времиња, особено во пролет. Типично за сезонската депресија е тоа што се јавува најмалку две години по ред во исто време, така што симптомите полека исчезнуваат со промената на сезоната.


Неговата фреквенција, во зависност од државата, може да биде од 1,4 отсто до 9,7 отсто, но кај нас фреквенцијата е околу три отсто.

Голема заблуда е дека промените на расположението во есен ги разбираме само како минливо расположение кое не заслужува многу внимание. Сезонската депресија е клиничка форма на депресија која може да биде многу тешка.


Сезонската депресија се карактеризира со повторливи симптоми во текот на одредени месеци, како што е веќе наведено, најмалку две последователни години. Овие симптоми вклучуваат:

– постојано чувства на депресија
– губење на интерес за активности во кои претходно сте уживале
– промени во апетитот или тежината
– ниска енергија
– нарушувања на спиењето, па дури и мисли за смрт или самоубиство.


Симптомите најчесто се појавуваат во доцна есен или рана зима и исчезнуваат во пролет; почеста е кај жените отколку кај мажите.

(Ona.rs/Vitality.rs)