Секој час различно влијае на здравјетоДеловите од денот различно влијаат на човековиот организам според тврдењето на експертите. Нивото на холестерол, крвен притисок, хормони, се разликува од час во час. Тоа влијае на нашето ментално и физичко здравје, од тука се оние утрински тегоби и главоболки секогаш напладне.


Шест часот

Ризиците за било каков удар се најголеми помеѓу 6 часот наутро и на пладне, според американски научници,и затоа се препорачува наутро да се зема богат и здрав оброк.


Седум часот

Нашиот одбранбен систем е најосетлив во првиот час од започнувањето на денот. Англиските научници ваквата појава ја објаснуваат преку различните нивоа на антитела и кортизол во организмот, во тој период. Имаме намалено ниво на антитела од прв ред и зголемено ниво на кортизол, хормон на стресот кој го слабее имунолошкиот систем. Поради тоа треба да избегнувате напорно вежбање во раните утрински часови, бидејќи вашето тело не е отпорно на вируси и бактерии.

Осум часот

Италијанските научници заклучиле дека најголеми шанси за срцев удар имате околу 8 часот. Ова не значи дека не може да добиете и во друг дел од денот, но ризикот е поголем во ова време. Во овој временски интервал најчесто крвниот притисок е повишен, при што дополнително се зголемуваат шансите за срцев удар.

Девет часот

Овој е можеби најпродуктивниот час од утрото. Човекот тогаш има голема способност за краткотрајно помнење, затоа ова е одличен период за повторување на наученото од вчера, а особено пред испит. Исто така бројот на сперматозоидите е поголем така што полесно може да се зачне дете.

Страни: 1 2