СЕ ВЕРУВА ОВА РАСТЕНИЕ ДЕКА НА ЖЕНИТЕ ИМ НОСИ СРЕЌА: Само во 1 случај се поклонува на невенчанитеМногу интересна приказна е поврзана со Спатифилум, домашно растение. Имено, се верува дека цветот „женска среќа“ на својот сопственик му носи среќа, особено во љубовта. Легендата вели дека овие цвеќиња во саксии имаат навистина магична моќ: им помагаат на немажените и осамените девојки да запознаат брачен партнер, мажените жени ги подобруваат семејните односи, а жените кои сонуваат за деца ја даваат радоста на мајчинството.


Спатифилум нема стебло – листовите се овални и растат директно од земјата. Ако „женската среќа“ реши да процвета, ќе забележите пупка на првото мало кочанче од долго стебло и дури тогаш, со соодветна грижа, ќе се претвори во прекрасен бел цвет.

Најдобро е да се чува на температура од најмалку 18 Целзиусови степени, а идеално би била 22-23 степени во просторијата. Неопходно е да се заштити од студ и мраз. Спатифилум бара наводнување во текот на целата година. Во зима, треба да ставате помалку вода. Бидејќи е тропско растение, потребно е добро да го натопите со вода, а потоа да ја оставите почвата да се исуши. Прелијте го вишокот вода што навлегува во чинијата од тенџерето.


Ако на растението му недостига вода, тоа ќе ви покаже дека лисјата малку ви паѓаат, па наводнете го. Не бара светли места, сака сенка, а најдобро е да го држите на два метри од прозорецот.