Сакате машко дете? Кога одбирате маж внимавајте на оваЕдна од бапските приказни е дека мажите кои имаат браќа добиваат синови, а оние кои имаат сестри добиваат девојчиња.


Науката во овој случај се слага со бабите.

Истражувачите од Њукасл Универзитетот во Велика Британија анализирале 927 семејни стебла со повеќе од половина милион луѓе и ја докажале точноста на оваа бапска приказна.


Жената на ембрионот му го дава хромозомот Х, а мажот хромозомот Х за девојче, а хромозом У за момче.

Меѓутоа истражувањето покажало дека секој петти маж има наследни гени кои го одредуваат полот на детето и ако во неговото семејство имало повеќе момчиња бебето ќе биде машко.


Извор: среќа.мк