“Сакам да сум сама и само со тебе”Француската новинарка Изабел Тесие напиша еден неверојатен есеј за односите во една врска.


Сакам да одиш да пиеш пиво со пријателите, а наутро кога имаш мамурлак, да ме молиш да поседам со тебе. Да се ​​прегрнеме и да се насладуваме на времето поминато заедно. Сакам да си зборуваме наутро во кревет за сè на светот.

Сакам да ми раскажуваш за вечерите поминати со твоите пријатели. За девојките на кои паѓаат. Сакам да ми праќаат пораки кога си надвор со пријателите, па дури и со целосно бесмислени текстови, само за да се увериш дека и јас мислам на тебе.


Сакам да се смееме, додека водиме љубов. Да пробаме нови нешта и да се смееме едноставно така. Сакам кога сме на гости, само да ме фатиш за рака и да ме одведеш во соседната соба, зашто не можеш повеќе да чекаш и да ме сакаш тука и сега.

Сакам да вечераме заедно, да ми раскажуваш, што мислиш за мене, а јас – за тебе. Сакам да спориме за тоа каде е подобро да живееме: тука или зад границата, во градот или на село. Сакам заедно да го градиме домот на нашите соништа, дури и да знам дека нема да живееме таму заедно. Сакам да ми раскажуваш за сите ваши планови, идеи и соништа.

Сакам да се плашам до тебе. Да правам работи кои не би направила со никого друг, бидејќи само со тебе се чувствувам уверена! Влечејќи се, да се приберам и да знам дека ти ме чекаш, да ме бакнеш, да лежиш врз мене, како на перница, да заспивам во твоите прегратки.

Сакам да си имаш личен простор. Да можеш да заминеш во секое време за неколку недели. Да ме оставиш сама тука, да ми е мачно и осамено без тебе, со трепет да чекам мојот телефон да заѕвони или добијам порака од тебе на Фејсбук со краток текст “Здраво”.

Не сакам твоите пријатели да не покануваат секогаш заедно. И не сакам моите пријатели да те покануваат насекаде со мене. Така ќе можеме утро спокојно да си раскажуваме, кој што правел вечерта без другиот.

Сакам се да биде едноставно и истовремено – не толку. За да си поставуваме постојано прашања, но да ги наоѓам одговорите, штом ти си до мене. Сакам да си мислиш дека сум убава и да кажуваш на сите со гордост дека јас сум твојата девојка. Сакам да ми кажуваш дека ме сакаш, а јас да можам да ти возвраќам со реципроцитет. Сакам да уживаш во фигурата, кога одиш зад мене.

Сакам да правиме планови и да не мислиме на тоа дека може да не ги исполниме. Сакам да имаме слободна, но силна врска. Сакам да се враќам дома само со тебе. Сакам да сум онаа со која сакаш да водиш љубов и до која се будиш наутро. Онаа која не е до тебе, кога си на работа, онаа која те гледа како се топиш, додека го слушаш твојот омилен бенд. Сакам да го споделам животот со тебе. Сакам заедничкиот живот да е таков каков што бил, ако живеевме поединечно, но заедно.

И еден ден ќе те најдам!