
Интересен рецепт од moirecepti.mk не привлече да го споделиме со вас. За таа цел прво во млака вода се ставаат шеќерот, квасецот и малку брашно. Се меша и се остава квасецот да нарасне 10-тина минути.
Потоа постепено во чинијата се додаваат јајцето, солта, маслото, јогуртот и брашното.
Се замесува со меко тесто, се покрива со чиста крпа и се остава да стои на топло околу 30 минути, односно да го удвои волуменот.
Потоа внимателно се премесува и се дели на 2 дела, па едната да биде малку поголема од другата.
Од двата дела одделно се издвојуваат правоаголна кора со дебелина 4-5 мм, премачкана со маргарин или путер и се сечат на ленти со дебелина од 1 см, но без да се пререзува кората до крај.
Потоа малата кора се става дијагонално, за да се оформи во вид на полжав и се става во средината на тркалезниот послужавник со дијаметар 26 см.
Страни: 1 2