Ретки зборови, кои ќе блеснат во разговоротЧесто се случува да ни се сака да изразиме некоја мисла, но да не ни текне на потребниот збор. А тој можеби постои, но не го знаеме!


Од manager ни нудат поместен избор на некои интересни, дури поетски, и помалку познати зборови, составени од порталот AdMe.

Петрикор – мирисот на земјата по дожд.


Аглет – Млазница, поставена на рабовите на врските за чевли.

Лунула – светлата полумесечина во основата на ноктите.

Натиформа – природни формации, обично при дрвја или карпи кои потсетуваат на формите на човечко тело.

Фосфат – светлосните дамки кои ги гледате кога ќе ги затворите очите и притиснете очните капаци со прстите.

Пунта – вдлабнатото дно на шише со вино.

Ферула – металниот дел на крајот на молив со гума.

Дисан – состојбата кога ни е тешко да станеме наутро од кревет.

Филтрум – бразда меѓу горната усна и носот.

Флоеми – долгите влакна под кората на бананата.

Гинекомастија – зголемување на градите кај мажите така , дека личи на женски .

Ако на некои други зборови ви текне, не заборавајте да ни пишете 🙂