Реални места, инспирирани од анимациите на ДизниЗамокот Нојшванштајн, Германија, ја инспирирал “Заспаната убавица”. Во селцето Алзас, Франција, се развива дејството на “Убавицата и ѕверот”. Замокот на Рапунцел претставува инспирација за Мон Сен Мишел, Франција, ангелските водопади во Венецуела, станаа инспирација за анимацијата “На небото”, додека, палатата на “Аладин” е инспирирана од Таџ Махал.


Прекрасните светови, пронајдени во омилени филмови на Дизни, несомнено се волшебни дела на имагинацијата, но знаете ли дека тие всушност се реални места во светот? Погледнете ја галеријата и ќе се уверите во тоа.