Причините што доведуваат до непријатен мирис на вагинатаПовеќето жени од време на време имаат проблем со непријатен мирис во интимната зона. Ова се петте најчести причини за тоа:

Бактериска вагиноза

Иако звучи застрашувачки, всушност се работи за вообичаена појава. Ова е најчестата причина за непријатниот вагинален мирис.

Во секоја вагина природно се присутни бактерии, а бактериската вагиноза е всушност преголемото размножување на овие бактерии. Повеќето жени барем еднаш во животот ќе се сретнат со овој проблем. Причинителот е непознат, а под поголем ризик се оние кои имаат незаштитени сексуални односи и премногу често ја мијат вагината. Останатите симптоми се чешање, болка и зголемен исцедок.

Некои облици на бактериската вагиноза сами ќе се повлечат, но се препорачува посета на гинеколог за да се спречат ретките, но сериозни последици. Најчестиот третман е едноставен – антибиотици.

Страни: 1 2 3 4 5