Поучна приказна: Не ја откривај душата пред ситеКај еден мудрец дошла млада, убава девојка, целата облеана во солзи.

– Што да правам? – низ солзи прашала таа. Секогаш се обидувам да се однесувам добро со луѓето, никого не повредувам, помагам со што можам. И покрај тоа што со сите сум добра, често наместо благодарност и почит, добивам навреди и иронични насмевки. Дури некои се однесуваат отворено непријателски со мене. За ништо не сум виновна и се е толку неправедно и навредливо!


Посоветувајте ме што да направам!

Мудрецот ја погледнал со насмевка и рекол:


– Соблечи се гола и прошетај така низ градот!

– Полудевте ли?!

Продолжува на следната страна

Страни: 1 2