Погледнете го домашниот рис, кој е повеќе гален и помил од обично мачеРусинот Александар Лубарскиј дома одгледува рис, кој е роден во фарма. По речиси 6 години животното ги напуштил предаторските инстинкти и се претворило во мрзлива и домашна мачка.


Александар вели дека неговата прва средба со рис била за време на лов за свиња. Рисот се појавил одеднаш, а еден од ловците ја свртел пушката и го застрелал животното.

Случката влијаела во свеста на човекот и тој почнал да бара повеќе информации за животните. Тоа го одвело до фарма за рисови, од која купил еден рис.


Александар и неговото семејство живеат во стан во Москва, а големата мачка лута низ секоја од собите и бара галење со своите стопани.