Петнаесет златни правила за модерен бонтонПравилата за бонтон се основните правила за почит и учтивост, и тие работат во двете насоки – како што се однесувате кон другите, така и тие ќе се однесуваат кон вас. Ова е добро за секого, но има неколку работи што треба да ги забележи и објасни на секој што се грижи:


1. Никогаш не посетувајте ненајавено. Ако ве посетат без најава, можете да си дозволите да бидете во домашен фустан, со витлери. Една британска дама рече дека кога се појавуваат ненајавени гости, таа секогаш ги облекува чевлите, става капа и зема чадор. Ако нејзината личност е пријатна, таа извикува: О, каква среќа, само што дојдов! Ако и е непријатно: О, каква штета, морам да одам.

Страни: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16