Овој рецепт ќе ви даде сила и ќе ги намали болките во грбот



Тоа е најдревното културно растение, чија потрошувачка има докажан ефект при лекување на старечките болести. Авицена верувал дека смоквата е плодот на долговечноста. Смоквите помагаат во нормалната функција на цревата, што се должи на високите нивоа на влакна во нив. Тие се користат во традиционалната медицина за намалување на нивото на холестерол, третман на дијабетес, запек и проблеми со кожата како витилиго, псоријаза и егзема. Има антибактериски својства, го стимулира варењето на храната, содржи многу минерали и витамини. Содржи калиум, кој е важен за кардио васкуларниот и нервниот систем, а смоквата отстапува само на оревите. По количеството на железо овој плод е подобар дури од јаболкото. Ензимите во плодот на смоквата го намалуваат згрутчувањето на крвта и така штитат од кардиоваскуларни тромбози. Смоквата се користи како профилактично средство против онколошки заболувања. Таа ја подобрува и работата на тироидната жлезда. Смоквата содржи 70% шеќер, затоа е контраиндицирана за исхрана на дијабетичарите.


Кајсија

Страни: 1 2 3 4