Ова ќе ја направи вашата облека свежа како пролет. Без хемија, евтино и лесно!Перењето облека е тешка работа. Се што ви треба е само една единствена заедничка состојка во секое миење и ќе заштедите напори, пари и нерви.


За таа цел истурете малку бел оцет во тапанот на машината за перење. Пред да ги ставите алиштата во машината истурете околу половина чаша оцет врз облеката. Ова го засилува ефектот на средството за перење, ја штити обоената облека од бледнеење и го намалува остатокот од прашината, кој понекогаш останува на алиштата по перење.

Киселината во оцетот исто така ги отстранува дамките од пот и дезодоранс по белите алишта.


Понекогаш детергентите остануваат на облеката по миење – особено оние кои се во прав. Тие можат да ја иритираат чувствителната кожа. Додавањето на половина чаша бел оцет го решава овој проблем.

Дури да звучи апсурдно, тоа е точно: бидејќи е со силен мирис токму тој помага за неутрализирање на непријатни мириси, како на пример од чад.

Сите знаеме колку тешко може да биде чистењето на мов и влакна од некои ткива. Дури и во овој случај, оцетот може да помогне за време на циклусот на перење. По сушењето, несаканите “сувенири” не се задржуваат на облеката.

Додадете 6 лажици оцет во водата при рачно перење и оставете го да дејствува во текот на 30 минути. Со користење на овој метод исто така може да се исчистат деликатни ткаенини како долна облека и костими за капење.

И последно, но не на последно место, со оцетот машината може да се чисти и да го отстраните каменецот – без употреба на хемикалии.

Не секогаш е потребно да се користи скап, не еколошки, хемиски препарат за да се добие совршено перење. Понекогаш се што треба да направите е да се погледне во кујнскиот шкаф.