Отворен е конкурсот за наградата “Милан Младеновиќ”Фондацијата “Милан Младеновиќ” распиша конкурс за наградата “Милан Младеновиќ 2021”, под слоганот “Пријави ја твојата песна”. Конкурсот е отворен од 1-ви до 30-ти јуни 2021-ва година.


Наградата „Милан Младеновиќ” е основана со цел да ја поттикне музичката креативност, која се карактеризира со вредностите својствени на уметничкото наследство на Милан. Се доделува за најдобра песна на територијата на поранешна Југославија на церемонија на 21 септември – денот на раѓањето на Милан.

Право на аплицирање имаат авторите од сите земји на територијата на Поранешна Југославија, со песна чиј текст е напишан на еден од јазиците што се зборуваат на горенаведената територија, вклучувајќи ги и јазиците на малцинствата:


– Еден автор или група автори можат да достават само една песна на конкурсот
– Песните што се натпреваруваат за наградата треба да бидат објавени во периодот од 1-ви јули 2020 година до 30-ти јуни 2021 година
– Апликациите можат да ги достават автори, изведувачи или издавачи преку образецот достапен на веб-страницата на Фондацијата – milanmladenovic.com.
– Натпреварот завршува на полноќ на 30-ти јуни 2021 година.

За годинашната победничка песна ќе одлучува регионалното жири составено од Дамир Урбан (Хрватска), Кирил Џајковски (Северна Македонија), Иван Феце Фирчи (Србија), Катарина Епштајн (Србија) и Зоран Стајчиќ (Хрватска). Стручното жири најпрво ќе избере 12 финалисти кои ќе бидат објавени на промотивната компилација во продукција на фондацијата Милан Младеновиќ, а добитниците ќе бидат наградени со парична награда во износ од 2.000 евра.


Во прилог на образецот за пријавување на веб-страницата milanmladenovic.com, достапна е целосна документација во врска со условите на натпреварот и правилата за доделување на наградата.