Осум навики кои го забрзуваат стареењето без да забележитеПредвременото стареење е тема која многу се коментира и влијае врз голем дел од луѓето, но тие како да не и обрнуваат доволно внимание, кога се уште можат да преземат било какви мерки.


Оваа тема влијае не само на физичкиот изглед на човекот, но исто така и на неговото вкупно здравје. Медицината напредуваше значително во последните децении и денес ни овозможува да се забави овој процес во некои односи, особено поврзани со нашата визија.

Еве и кои се 8 -те најнездрави навики кои го забрзуваат процесот на стареење, без дури да забележите :


1 . Ако се грижите премногу.

Стресот навистина може да внесува хаос во менталното, емоционалното и физичкото здравје на човекот. Ако сте од типот на луѓе кои се премногу загрижени, тоа значи дека мора да се обидете да живеете ” над работите “. Причината за стресот да го забрзува стареењето е едноставна – тој го зголемува лачењето на норадреналин и кортизол, два “негативни” хормони кои влијаат на имунолошкиот систем, го зголемуваат крвниот притисок, доведуваат до влошување на когнитивните способности и го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни болести. Обидете се да го намалите стресот со некои техники за релаксација – ароматерапија, јога, музика и др.


Страни: 1 2 3 4 5 6 7 8