Обична прегратка може да значи многу: Има лековити сили за телото и душата!Ние ги прегрнуваме другите кога сме возбудени, среќни, тажни или се обидуваме да ги утешиме другите или самите себеси. Прегратката се чини дека е универзално утешна. Тоа нè прави да се чувствуваме добро. И излегува дека има докази дека прегрнувањето нè прави поздрави и посреќни.


Според научниците, придобивките од прегратките го надминуваат тоа топло чувство што го добивате кога некого држите во раце. Прочитајте за да откриете како:

Кога некој пријател или член на семејството поминува низ нешто болно или непријатно во животот, гушнете ги. Научниците велат дека давањето поддршка на друго лице преку допир може да го намали стресот. Може дури и да го намали стресот на утешна личност – Вам!


Ефектите од прегратки кои го намалуваат стресот, исто така, можат да ви помогнат да останете поздрави. Во студијата во која учествувале повеќе од 400 возрасни, истражувачите откриле дека прегрнувањето може да ги намали шансите лицето да се разболи.

Прегратката може да биде добра за здравјето на вашето срце. Во една студија, научниците поделиле група од околу 200 возрасни во две помали групи: едната група имала романтични партнери и тие се држеле за раце 10 минути и потоа се гушнале 20 секунди.


Другата група имала романтични партнери кои седеле во тишина 10 минути и 20 секунди. Луѓето од првата група покажаа поголемо намалување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето за разлика од втората група. Според овие откритија, нежниот однос може да биде добар за здравјето на срцето.

Продолжува на следната страна

Страни: 1 2