Научниците: како мачките ни го продолжуваат животот
Верувањето дека мачките се себични, егоцентрични и бараат само милување и внимание – не е точно. Истражувањата покажаа дека постои посебна „лековита“ врска помеѓу нив и сопственикот.

Имено, луѓето со миленичиња се со помала веројатност да доживеат мозочен удар, бидејќи играњето и размената на нежности со нив го смирува телото. Докажано е дека децата кои растат со нив од детството се помалку подложни на астма.


Покрај тоа, овие слатки животни можат да лежат со болниот сопственик со денови, чекајќи да се опорави. Меките, ритмички вибрации што ги емитуваат додека се вртат, ја намалуваат болката и го забрзуваат заздравувањето. Исто така, тие се многу забавни, па често ги насмеваат сопствениците, го подобруваат расположението и го ослободуваат стресот.

Подготвивме за вас непобитен доказ дека мачките не само што изгледаат убаво на фотографии, слики, туку и придонесуваат за нашето здравје.


Продолжува на следната страна

Страни: 1 2 3 4 5