Најважните закони на педикиротДобро направениот педикир ги претвора стапалата во вистинска радост за окото, а лошиот може да го расипе општиот вид и на повеќето совршени дами.


За да изгледаат вашите стапала секогаш совршено и да собираат погледи, треба да ги почитувате основните закони на педикирот.

И првиот од нив е дека педикирот се прави само и единствено откако нозете биле добро измиени и натопени, најдобро – по престојот во специјална када за нозе.


Можете да ги ставете и во обична кофа, во кој сте додале малку морска сол и етерично масло, најдобро од лаванда.

Вториот закон се однесува до чистотата на инструментите со кои се обработуваат стапалата. Шитакето, турпијата за нозе и приборот за педикир треба да се на суво и чисто место.


Кога користите метални алатки за педикир, пред и по нивната употреба, дезинфенкцирајте ги со помош на памук натопени во алкохол.

Третиот закон се однесува до обликување на ноктите. Тие се отсечени, а најдобро е да бидат во округла и права форма.

Четвртиот закон на педикир е во врска со изборот на лак. Во зима не ги лакирајте ноктите на нозете, за да можат барем малку да подишат.

Во летото лакот за нокти ќе ве чува од прашина и случаен хендикеп. Избирајте бои, кои се блиски до природните – безбојни, розови, телесни.

Ако сепак се одлучите да одберете светол лак за нокти на нозете, внимавајте да не се излупени, бидејќи пукнатините и исчезнатите парчиња забележуваат многу.

Од кога ќе нанесувате лак за нокти на прстите на нозете, разделете ги со посебен делител или со парченца памук. Така ќе го нанесете лакот полесно и тој ќе се исуши побрзо.