Можеме ли да не трошиме многуКога сакате да го пополните времето, или чекате некого, најчесто тоа се случува во најблискиот центар. По катовите на зградата има бројни излози, убави и сјајни продавници, трим кафиња, па дури и козметика и други ситни производи на секој чекор во лавиринтот од комерцијалните објекти.

Колку пати сте излегле оттаму со купувања кои не сте ги планирале, а и веројатно не ви биле потребни. Дали постои начин да ги намалувате овие непланирани трошоци на минимум ?


Да, решение на проблемот има и тоа е многу едноставно – зграби го пријателот со себе.

Според психолозите од Универзитетот во Монтреал , присуството на пријател додека правите шопинг или едноставно се ” шетате ” низ трговскиот центар, значително помага да ја контролирате желбата за трошење. Од друга страна , кога сте сами, има поголема веројатност да правите импулсивни купувања поради предрасудите кои ви тежат кон нула.


Еден пријател ќе ви биде од корист да ви помогнево моментот или да ви каже дека на друго место е поповолно да си го купите.

Ако купувате дури закажани купувања заедно со пријател , тој може да ви помогне да земате повеќе разумни решенија за модел, бои и цена. Има некои луѓе кои дури и не знаат што да барате во продавницата и им треба некој близок кој да ги консултира.

Кога сте со некој пријател, дури и да не се купи ништо, сепак ќе поминете пријатно неколку часа и ќе бидете повеќе фокусирани во разговорите отколку во шопингот.