Медицинска диета – 5 килограми за 5 денаОваа диета овозможува губење на 2 – 5 килограми за 5 дена или 10 – 15 кг за 15 дена. Предноста е дека немате чувство на слабост и исцрпеност, бидејќи се внесуваат доволно витамини и минерали. Диетата се повторува три пати по пет дена или помалку, ако имате потреба од губење на толку килограми.

Се прави 15-дневна пауза, ако сакате да ја повторите.

Распоред на оброците:

Прв ден

Појадок: 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Ручек : 1 портокал, 1 варено јајце, 1/2 чаша јогурт

Вечера: 2 домати, 2 варени јајца

1 краставица или 1/2 зелена салата

Втор ден

Појадок: 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Ручек: 1 портокал, 1 варено јајце, 1/2 чаша јогурт

Вечера : 1 плескавица (125 г мелено месо), 1 портокал, 1 домат, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Трет ден

Појадок: 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Ручек: 1 портокал, 1 варено јајце, 1/2 чаша јогурт, 1 зелена салата или 2 краставици, пијалоци без шеќер.

Вечера 1 плескавица (125 г мелено телешко месо), 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Четврти ден

Појадок : 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Ручек 125 г свежо сирење, 1 домат, 4 бисквити

Вечера 1 плескавица (125 г мелено телешко месо), 4 бисквити, 2 домати, 1 јаболко

Петти ден

Појадок: 1 портокал, 4 крекери, 1 чаша кафе или чај (без шеќер)

Ручек: 200 г варена риба или пилешко месо, 4 крекери, 1 домат

Вечера :500 г варен зеленчук, 1 варено јајце, 1 домат

Дополнителни совети

Месото и зеленчукот можат да се зачинуваат со некој друг зелен свеж зачин. Месото се пече на тефлонска тава, за да се намали потребата од дополнителни маснотии;