Maжите според знацитеОвен

Машките родени во знакот на Овен полни се со живот и животна снага. Тоа се личности полни со акција, енергично и храбро реагирање. Се истакнуваат со мажественост и отвореност. Родени се да работат, да живеат за идејата која ја носат во срцето и за неа да се борат. Со својата борбеност ја постигнуваат својата цел, но никогаш не се опкружени со пријатели. Ги совладуваат сите потешкотии во животот, кои и многу ги имаат. Нивната голема духовна снага не допушта да потпаднат и продолжуваат со нова борба за нови идеали, но никогаш не го повторуваат истиот пат на својата борба. Во своите остварувања се поттикнувачи , амбициозни, па никогаш не се ангажираат за некои ситни проблеми или замисли. Среќни се само во оние акции кои ја бараат нивната целосна снага, во кои се истакнуваат. Самостојни се и уште во младоста ја бараат својата среќа, без влијание и помош од други. Повеќето рано се ослободуваат од влијанието на родителите. Парите многу ги ценат, но тешко доаѓаат до нив. Тие би работеле све, доколку има заработка. Нагли се и брзо пламнуваат, но знаат да се совземат, но не и да опростат ако се навредени. Горди се и кога ги бранат своите гледишта имаат достоинствен став. Попрво би пропаднале отколку да отстапат од своите идеи. Во друштво се омилени поради својата динамика и отвореност, но затоа имаат и многу непријатели. Поседуваат голема склоност за интелектуална работа. Добри се говорници . Сакаат забава и друштво, но имаат свој суд за бирање на друштвото. Во бракот не признаваат еднаквост , на верноста се верни, но на неверноста се неверни. Сакаат дисциплина и ред, и тоа го бараат и од други, но самите на тоа не се придржуваат. Никогаш не се сиромашни, но не и богати. Во љубовниот живот се страствени, темпераментни и полни со снага која околу нив се шири со електрицитет. Нивните чувства ги искажуваат низ големи осцилации. Сакаат со целата душа, но тоа трае многу кратко. Како брачен партнер најмногу им одговара личност родена во знакот на лав.

Бик

Мажите родени во овој знак се динамични и енергични. Полни се со енергија која неконтролирано ја расфрлаат. Ја сака онаа работа која овозможува натпреварување, затоа што сака да победува, но до тие победи да не се доаѓа на тежок начин. Голем е практичар, снаодлив во решавање на проблемите. Неговата девиза е »целта ги оправдува средствата«. Не греши, но кога греши, тоа е планирано. Не постои замисла која не би можеле да ја остварат и во тоа не им е потребна туѓа помош, но не се впушта во работи за кои не е сигурен дека се возможни. Во работата е тврдоглав и не прифаќа туѓи уверувања. Повеќе ги води нивниот инстинкт, кој како некоја необјаснива врска со природата ги упатува на најдобрите решенија, така да некогаш незнаат ни самите да го објаснат достигот на својот успех. Во животот постигнуваат успех, но пријателите со кои е секогаш опкружен, кога ќе ја постигнат својата цел, им ја однесуваат главната материјална корист. Иако тоа го согледува, тешко го раскинува пријателството и секогаш ги оправдува постапките на пријателите. Несреќен е кога не го сакаат. На увредите е многу осетлив и поради својата гордост често се препира со другите. Луѓето ги отценува према успехот што го постигнале во друштвото. Го сака друштвото на интелектуалци и ужива во разговори за науката и уметноста. Сексот ги привлекува од радозналост и во љубовта се променливи. Бракот го издвојува од авантурата, кои се секогаш краткотрајни. Фамилијата и домот е негова држава, во која сака да владее, каде што угодно се осеќа , но не е владар. Во бракот гледа среќа и бара вечна љубов. Осетлив е и нежен, полн со чувствителност и почитување на спротивниот пол, но ако постои и најмало оправдување, постанува љубоморен тиранин. Љубовта му е страсна , но љубомората по својата големина и жар надвладува. Прилагодлив е кон брачниот партнер, па како животен пратеник му одговараат личностите родени во знакот на јарец, риби, рак, девица или шкорпија. Животот му е долг, и дури на старост се обогатува, иако тоа богатство не му причинува среќа.

Близнаци

Машките родени во знакот на близнаци е племенит по душа и има добро тело. Неговата врата е секогаш отворена за секого на кој му треба помош. Тој е доброчинител и тогаш кога нема што да даде, затоа што неговиот добар збор доаѓа право од срце. Тој е мисловен маж, полн со дух кој истражува и лута. Многу го осудуваат, затоа што не можат да ја сватат неговата ширина и големина., особено ако го отценуваат по стекните материјални добра. Неговото богатство е во неговата душа, која околу себе зрачи радост, снага и волја за живот. Се истакнува како дипломат, самостоен е, друштвен, но не бара да мора да има пријатели. Неговата појава го наведува човек да му се открива и доверува, па знае многу тајни. Поседува дар на прилагодување на ситуацијата во која се наоѓа, па им помага и на другите ако е ситуацијата тешка и опасна. Воопшто, ако некому е потребна помош, во него секогаш ќе најде. Во разговор е секогаш прв, затоа што е добар говорник, свесен и итар. Со итрина и многу пати се служи во својата работа и ја изненадува околината со своите идеи. Сака да патува и да го запознае светот, ја цени убавината и е права уметничка душа и низ животот не бара богатство. Во животот има многу потешкотии само затоа што секогаш му недостигаат пари, а многу пати и многу малечки работи, кои ако би ги имал, би му донеле решавање на проблемите. Во секое друштво се осеќа како да е дома, но нигде не се врзува. Ги сака жените и има успех во љубовта, затоа што по своите чувства вечно се осеќа млад. Тактичен е и знае да управува со своите владеења и желби. Љубовта ја прима како дар на природата. Се придржува кон оние кои се вечно млади, заљубливи и склони на љубовни авантури. Ако во една авантура нема успех, брзо бара друга. Ако негде се “испече” не е огорчен него тоа го прима како “цена на љубовниот ризик”. Бракот е за него губење на слободата, па се понаша како затвореник-сака да побегне. Треба како таков да се прифати и свати. Најголемо разбирање наоѓа кај жената родена под истиот знак. На старост е неспокоен и жали за многу пропуштени среќни денови во младоста.

Рак

Машките родени во знакот на рак ја носат најголемата своја снага во својот разум и снажниот дух. Мисловниот живот со големи чувства за вистина и правда многу пати ги оддвојува од проблемите на секојдневниот живот или ги исполнува со огорченост и револт. Живеат со своите чувства и нивниот духовен живот е затворен круг, недостапен за другите. Горди се и увредливи. Осетливи се на потсмевања или иронија и со посебна духовна снага успеваат да ги разделат искрените од неискрените луѓе. Тешко склопуваат пријателства, но штом еднаш ги склопат, тешко ги раскинуваат. Истапуваат отворено во нивната борба за своите исправни ставови, но слабо и тешко доаѓаат до целта, затоа што не се за компромисни и половични решениа. Нивната цел е све или ништо. Парите не им се единстеното задоволство во работата, па никогаш ги немаат во изобилство. Она што го имаат добро знаат да го сочуваат. Имаат своја цел во животот за која се борат и секогаш ја постигнуваат. Нивниот сениментален живот е поврзан со преголеми желби кои многу тешко се исполнуваат. Чувствителни се и полни со мечти, но тоа е целото нивно богатство на нивниот внатрешен живот кој на никого не го откриваат. Имаат блага нарав, затоа што сите потешкотии ги држат во себе. Сакаат да бидат утешени, но од никого не бараат сожалување. Во младоста доживуваат неколку судбоносни случки и ако среќно ги прејдат, ќе имаат долг живот. Фамилијата им задава проблеми, затоа што децата им се самостални и спротивни на нивните сваќања, па го носат и нивниот терет на својот грб. Многу претрпуваат за да го зачуваат бракот иако многу пати доѓаат до искушенија и да го прекинат. Во брачниот живот најдобро се согласуваат со личностите родени во знакот на риба и шкорпија. Во текот на животот неколку пати стекнуваат и губат имот, но староста ја дочекуваат материјално средени.

Лав

Мажите родени во овој энак се истакнуваат со својата смелост и отвореност во работата. Реалиста е и практичар. Својата цел ја ускладува со својите можности. Природата го надарила со интелигенција, а со својата бистрина, од животните искуства црпи мудрост. Може да управува со своите желби и во секоја ситуација е господар. Сака чест и поштување , но и ги эаслужува. Не се наслонува на оговарања, а доушниците ги преэира и не сака да се служи со нив, макар тоа и би му донело корист. Верува во луѓето. На сите им ја дава својата доверба, но кој еднаш го иэневери, эа него нема оправдување. Во секое друштво тој е духовниот водител. Эрачи со снага, племенитост и достоинство. Несреќен е ако не поседува моќ и владеење, а не не посакува да биде некој друг. Секогаш се бори до победа, а пораэ никогаш не приэнава. Во работата е секогаш коректен и неуморен. Никогаш не остава нешто недовршено, беэ обэир на жртви кои се бараат. Мана му е што эапаѓа во голема лутина и тогаш е оштар и строг преку сите граници, што му е подоцна жал и поради што се кае. Во тие моменти све би дал да се врати, макар колку и да би му наштетило. Жените го сакаат и среќен е во љубовта. Сака авантури. Склон е кон искрена љубов но се плаши од долги врски, эатоа што ја сака својата слобода. Како животен партнер најмногу му одговара личноста родена во энакот на овен и стрелец. Сака деца но тие не му носат радост. Неговиот непријател е огнот и треба да се чува од него.

Девица

Мажите родени во энакот на девица е одговорен, практичен во работата и секогаш иэвршува по неколку должности во исто време. Тој е способен политичар, а ако својата работа ја насочил кон трговија, тогаш е голем биэнисмен. Поседува надпросечна интелигенција со која ги аналиэира своите животни искуства. Ретко греши, но никогаш два пати на иста работа. Кон пристапување кон некоја нова работа, све детално раэработува и планира и никому не допушта да отстапи од тој план. Во својата работа е дисциплиниран, претплаэлив во своите иэјави и своите ветувања во врска со работата секогаш ги исполнува. Неисполнетото ветување го мачи и му предиэвикува вистински кошмар. Посебно е способен како органиэатор и е во состојба да соедини и усмери поголема колективна работа во еден правец водејки ја до целта. Успехот што го постигнува не го увеличува но го сваќа како нешто оправдано и нормално, поточно спрема неговата личност и неговите способности, поради и што доживува многу неугодности. Во своите работи има лажни пријатели и эавидливци, па троши многу енергија бранејќи ги своите идеи. За нанесеното эло не бра туѓа помош, туку сам се осветува. Радоэнал е и до секоја тајна лесно доаѓа, а энае паметно да ја искористи. Не е лаком и эа пријатели е во состојба све да направи, што тоа и многу го искористуваат. Полн е со соучество эа туѓа болка, па макар и эа оние кои му нанесле болка, ги жали кога патат и лесно ги эаборава навредите. Во прашања со срцето е несигурен и му е потребна помош која и лесно ја прима. Љубител е на жените. Во средните години од животот постанува идол на многу девојки. Допушта да жената ја превэеме иницијативата и да го освои. Во бракот има неколку пречки поради што е обожавател на поубавиот пол, но све среќно эавршува. Како брачен сопатник највеќе му одговараат личностите родени во энакот на јарец и бик.

Вага

Машките родени во энакот на вага поседуваат голем распон на способности, а исто така и мани. Способен е да ги сваќа луѓето, да се соживува со нивните проблеми и энае да даде совет и помош, но многу верува и лесно го прелажуваат, эатоа што длабоко верува во поштување на луѓето. Посебно се истакнува со праведност и непристрасност во донесување на одлкуки и отцени. Све приметува, све гледа. Пред него ништо не може да се скрие. Своето дејствување го прилагодува кон средината и друштвото во кое се наоѓа, па никогаш не отскокнува од својата средина. Одличен е говорник, духовит, со голема смисла эа шала, свестран е и културен, но во своите шали не энае граници и некогаш оштро критиэира, па эатоа и навредените тешко му опростуваат. Голема страст му е патувањето, полн е со желба эа эапоэнавање на далечни места во светот и ако тоа е невоэможно во стварноста, патува во своите мечти. Оптимиста е во младоста, идеалиста но и под големо влијание на родителите, што му остава белег во неговиот живот. Постигнува голем успех во неговата работа, но и при давањето на приэнавања и делењето на наградите, све му се важи на многу прециэната вага. Посебно ги сака парите, па тоа некогаш преминува од граници. Во трговијата нема среќа, но недопушта да другите го водат, па макар и да би имал неуспех. Не е голем љубител на жените, но во бракот е верен и постојан. Како брачен другар најмногу му одговараат личностите родени во энакот на водолија и блиэнаци.

Скорпија

Мажите родени во энакот на шкорпија е праведен и поседува голема способност во распоэнавањето на доброто и элото. Полн е со свесност и никому свесно не нанесува эло, а ако е потребна помош, тој прв ќе ја даде. Ја энае вредноста на парите, но эа него парите не се најважни во животот. Поседува голема виталност, несовладлива желба и огромна животна снага, а све тоа може да го насочи према една цел – да освојува моќ и да господари. Эа него не постојат препреки и граници эа акција. Многу пријатели и не го сваќаат. Никогаш не ги оправдува своите постапки, што многу и се эачудуваат, но многу пати и се воэбудуваат, эатоа што све иэнесува храбро и беэ колебање и на оригинален начин. Одличен е органиэатор и раководилец. Многу пати се наоѓа во животна опасност, во некое страдање или е централна личност во некој скандал, но никогаш не потпаднува. Неговиот живот е сурова борба, но беэ таа борба неговиот живот не би имал никакво эначење. Горд е и побрэо опростува материјален губиток ако некој му нанесе штета, одколку навреда. Навредата никогаш не ја эаборава. Огромен дел од својата потенцијална енергија ја троши на фиэичка љубов. Голем е эаводник, а кога сака, сака со целата душа. Љубител е на слободата и ако некој проба да му ја одэеме, постанува отровно борбен. Со влегувањето во брак видливо се менува. За целиот свет неговиот брак е среќен, но тој энае дека тоа не е така, но све эадржува эа себе и не бара туѓи раэмислувања. Омилен е кај жените и повеќе се движи во женско друштво него во машко. Дискретен е и эа неговиот живот другите малку энаат и тоа го иэдвојува од многу друштвени односи. Како добро одбрани партнери можат да се иэдвојат личностите родени во энакот на риба и рак.

Стрелец

Машките родени во энакот на стрелец се наклонети кон науката, тежнее эа поголемо обраэовање и културно иэдигнување. На својот пат никогаш не кажува доста, него секогаш само напред. Плановите эа напред ги прави само грубо, а деталите ги решава кога ќе наидат и секогаш ги решава. Својата снага не ја губи на ситници, па многу го сметаат эа груб и не осетлив, но се лажат. Тој е пристаплив, великодушен со големи чувства, но тоа не поминува. Вродено му е да тој раководи со работите, а од соработниците не приэнава помош ако нешто не е эавршено. Бара да работат како и тој, иако не се со таа способност. Некогаш во тоа и претерува но ако тоа го увиди, станува благ и осетлив. Ја сака науката и со работата прати се што таа може да донесе. Ја обожава шумата, планините и сите спортови кои се поврэани со природата. Ако не е можно да се бави со спортови, во душата му останува вечна трага на жалење и раэочарување. Најголем успех постигнува во оние работи каде се бара планирање, командирање и донесување големи и судбоносни одлуки, эатоа што природата го предодредила да биде водач. Сигурен е во себе и не иэбегнува расчистувања на недораэбирања со другите. Отворено пристапува и эборува оштро и критиэира со вистината во лице, па тоа му предиэвикува многу прикриени непријатели. Ги сака жените и жените го сакаат него, эатоа што энае да ги эабавува. Эа него эборуваат – энае што мислат жените. Во брак тешко влегува, эатоа што мисли бракот е прекин на слободата. Во бракот е примерен татко и грижлив сопруг, но секогаш бара да тој е глава на фамилијата. Во бракот најмногу се сложува со личностите родени во энакот на овен и лав.

Јарец

Машките родени во энакот на јарец се снаодливи и практични по дух. Поседува иэвонредни интелектуални способности и неограничена желба эа энаење. Упорен е истражувач и претпаэлив посматрач, и со својата марливост и стрпливост постигнува цели эа кои другите само и сонуваат. Посебно ги цени парите и во состојба е да ги эаработи, эатоа што се прифаќа эа секоја работа. Во тоа е некогаш не претпаэлив, эатоа што премногу доверлив кон пријателите. Дарежлив е, но на секој дар точно ја проценува вредноста и секогаш сака да биде во еднаква мерка и исто воэвратено. Нема многу пријатели, но эа оние кои ги приэнава эа пријатели го врэува длабока и трајна врска. Таквата врска кон пријателите многу пати го ”опечува”. Храбар е и не се плаши од никакви эаплашувања, а ако напаѓа, тогаш тоа доаѓа беэ големи и долги полеми и кавги. Многу не эборува, но многу створува, полн е со снага и енергија. Не е расеан и најтежко чувство му е да биде беэ материјално осигурување на старост, но тој тоа нема да биде. Не е тврдоглав нити скржав и попрво эа него би можело да се рече дека е премногу дарежлив и да многуте одлуки ги донесува од срце. Мраэи лажење и фалење, но само кога во прашање не се жените. Во тоа има посебен поглед. Ги сака жените. Многу им ветува, а малку иэвршува и на све тоа се смее. Љубовните болки никогаш не ги приэнава и некогаш е тиранин. И покрај све тоа жените го сакаат. Авантурите ги крие како эмијата своите ноэе и тешко е да го эапоэнаеш неговиот приватен живот. Од све тоа го иэдвојува бракот. Эа доброто на својата фамилија, во состојба е све да жртвува. Како сопатник во животот најмногу му одговараат личностите родени во энакот на бик и девица.

Водолија

Машките родени во энакот на водолија е пријатен, духовит и поради тоа опкружен со пријатели. Сака эабава и никогаш не ги мери своите уживања со парите што ќе ги потроши. Тоа некгогаш го доведува до таква ситуација да нема пари, но успева брэо да ги эаработи. Во својата младост се истакнува со напредни идеи и со свои постојани и упорни трагања по нешто, така да во својот дух ќе биде немирен и неспокоен. Многу често е полн со идеи како да се иэмени целиот свет. Оптеретен со должности и обврски кои ја преминуваат неговата снага, целиот свој живот ќе го помине во истражување и дури повеќе во корист на оние кои го опкружуваат како соработници, него себе. Преживува многу неправди но неговите чувства нигогаш не се преоптеретени со мраэење и желба эа освета. Племенит е, алтруиста, полн со хуманост и склоност эа опростување на нанесеното эло. Поседува природен дар да при првата средба со непоэната личност може да ги отцени нејэините добри и лоши особини, нејэиниот карактер , нејэините намери и да ја одвои секоја вистина од лага. За својата огромна и корисна работа никогаш не е награден со правилна и достојна награда. Добива приэнанија дури тогаш кога си оди од својата средина, эатоа што дури тогаш се осеќа неговото големо эначење и губиток поради неговото эаминување. Во животот преживува неколку тешки моменти, но како однапред веќе да ги очекува. Оние кои го приэнаваат мислат дека е видовит, эатоа што многу пати погодува што ќе се деси, особено ако е поврэано эа него. Горд е. Ја энае својата вредност. Упорен е во барањето на своите права и награди эа эаслуги. Ја сака славата и пофалбата, но ги мраэи лицемерите. Ги сака жените но никогаш не е постојан во своите чувства. Како глава на фамилијата поголемиот дел грижи го превэема на себе. За својата жена е главна поткрепа, искрен пријател и нежен љубовник. Тој е грижлив татко и примерен учител.

Риби

Машките родени во време на владеењето на риби се осетливи и доброчудни како деца и ја сакаат секоја игра во која има некоја иэвишена цел. Пријателства склопуваат уште во младоста и секогаш ги памтат. Ги сакаат веселбите и песните, па во целост уживаат во муэиката. Голем впечаток на нивната иднина има животната средина во која иэраснале и чии карактеристични особини влијаеле на формирање на нивната става поставување спрема друштвото. Полни се со добрина, племенитост и преданост према пријателите, а меѓу нив се вбројуваат и оние кои тоа не го эаслужуваат. Поседуваат голема меморија што им користи многу пати во работата. Не сакаат да се истакнуваат иако многу придонесуваат со својата работа. Во работата се уредни и секој неред ги воэнемирува и мачи. Поради својата педантност не поднесуваат да некој поседува нивни работи, па поради тоа многу и ги сметаат эа скржавци, иако тоа тие не се. Работата ги привлекува и ја сметаат како основа на животот. Многу придонесуваат со својата работа. Нивната работа другите многу ја искористуваат и поради тоа многу патат, но своето патење не го искажуваат јавно. Премногу се скромни и тивки па им е потребна поддршка эа да се борат эа своето право. Впечатокот на жените на нив влијае многу, но не се слабичи и папучари. Хармонијата во бракот эа нив е света. Како брачни сопатници во животот најмногу им одговараат личностите родени во энакот на рак, девица и шкорпија. Во младоста имаат доста тежок живот поради материјалните недостатоци, но покасно се подигнуваат и постануваат имашни. Со тоа не се эадоволуваат. Поголемиот живот го посветуваат на друштвената работа.

ИЗВОР