МАРИЈАНА – Името вели дека таа е симбол на чистата и длабока љубовМашкото име Маријан или женското име Маријана потекнува од името Марија или латинска форма од хебрејското име „Мирјам“. Како име на мајката на Исус, името има симбол на чиста и длабока љубов.


Самото значење на името не е јасно разбрано. Според претходните толкувања, името потекнувало од хебрејски „мир“ = „горчлив“ и „јам“ = „море“, така што значењето би било „горчина на морето“. Неодамнешните толкувања сугерираат дека името го добива неговото значење од египетското “мри” и значи “што го сакам”.

Најверодостојна е всушност идејата за значењето на името Маријан, што е поврзано со името на Дева Марија, а во христијанството името се „преведува“ како – „таа која е добра мајка“; „Оној што има премногу мајчина љубов“; „Добра и пожртвувана личност“; „Полна со љубов и нежност“; „Благородна“, „личност полна со доблест“.


Навистина, секоја жена од понежниот пол што поседува такво неверојатно име има еднакво неверојатна душа полна со ,љубов, нежност и разбирање за сите подеднакво добри луѓе на овој свет кои се подготвени да им дадат исто толку.

Маријана е извонредна пријателка и едноставно една посебна личност која се истакнува во овој суров свет за апсолутно сè што му се восхитува, од нејзиниот неверојатен стил на облекување и изглед, до тоа колку е навистина интелигентна.


Луѓето уживаат да имаат долги филозофски разговори со неа, знаејќи дека ќе се приближат едни до други.