Мамо, намачкај ми кришка лебче: Се сеќаваш ли на детството кога бевме мали и многу среќни ?!Порано игравме криенкка, камај, плочка, ластик, возевме ролшули, прескокнувавме јаже, цртавме, игравме со пластични пиштоли, бебиња …


Не оставаа да играме надвор под еден услов – да се вратиме на ручек или вечера… Или кога беше темно. Честопати, наместо ручек, ќе „намачкавме“ лебче што ќе го јадеме со рацете валкани, но тоа не му пречеше на никого.

Игравме во дворовите, на улицата, поминувавме часови на село, а не пред компјутер. Паѓавме, кршевме коски, губевме заби, но никогаш немаше поплаки за овие инциденти. Никој не беше виновен … Само ние, така да знаевме како да го камшикуваме и да го победиме, иако можеби не сме виновни …


Со велосипед или пеш, ќе отидевме во куќата кај еден од другарите, ќе ѕвонеше на вратата или само ќе одевме ненајавено. Вратата од куќата не се заклучуваше, па дури и ќе се вративме дома ноќе без вознемиреност.

Собиравме значки, салфетки, гуми за џвакање и сликички за животинско царство, играчки од Киндер јајца, Пез бонбони, итн.


Децата се возеле во автомобилот без сигурносни појаси и воздушни перничиња; нашите нишалки беа насликани со сјајни обоени бои врз основа на олово и никој не се грижеше за тоа. Немаше безбедносни приклучоци на шишиња со лекови, немаше сигурносни брави на фиоките или вратите …

Кога возевме велосипеди, немавме ниту шлемови, ниту заштита на лактите или заштитните колена.

Продолжува на следната страна:

Страни: 1 2