Магнезиум – природен антидепресивЕден од првите симптоми на недостаток на магнезиум е хроничен замор, кој повеќето луѓе се обидуваат да го добијат со конзумирање на кафе. За жал овие пијалоци ја зголемуваат невромускулната ексцитабилност и go продлабочуваат заморот.


Магнезиумот (Mg) е минерал и се содржи во значителни количини во организмот, па затоа спаѓа во “макронутриентите”. Неговото име доаѓа од магнезиумот – старогрчка населба позната по белиот прав. Магнезиумот бил користен во ренесансата како лек против запек, но подоцна се пронајдени и другите негови својства за организмот. 

– Тој игра важна улога во мускулните контракции


– Како и витамин D, магнезиумот го помага калциумот и фосфорот да се фиксираат во коскеното ткиво

– Учествува во формирање на ‘рскавицата и колагенот (важен градивен протеин)

– Мозокот е двојно поголем потрошувач на магнезиум од сите други органи

– Магнезиумот учествува во формирањето на имунолошката заштита – тој влегува во синтезата на анти-тела и на природниот интерферон (важна анти-вирусна молекула)

– Недостатокот на магнезиум предизвикува ослободување на надуени количини хистамин кои предизвикуваат алергиска кризи при склон поединци

Стресот и магнезиум

Магнезиумот може да се нарече “антистресов” елемент, поради својството да регулира јачината на реакцијата на организмот на одредена агресија: студ, кавга, ненадеен силен шум и сл .. Колку повеќе постои недостатокот на магнезиум, толку поединецот станува – чувствителен, нервозен и загрижен. Тој премногу силно реагира на надворешните влијанија, а ова е поврзано со уште поголема потреба од магнезиум. Така се доаѓа до еден маѓепсан круг, кој може да доведе до исцрпеност и депресија.

Состојби на зголемена потреба од магнезиум

При бременост, нивото на Mg во организмот се намалува значително и повеќето гинеколози го препорачуваат неговиот прием како додаток во исхраната. Некои експерти сметаат дека дополнителниот внес на магнезиум за време на бременоста го фаворизира раѓањето на бебе со повисока отпорност на стрес. Во исто време, магнезиумот ги намалува ризиците од депресија на мајката веднаш по раѓањето. Доењето пак предизвикува губење на магнезиум од 50 до 75 mg на ден, кои мајката треба да ги израмни, за да се справи со заморот.

Страни: 1 2