ЛУЃЕТО СЕ ДЕБЕЛИ И ДЕПРЕСИВНИ, НО НЕ ЗНААТ ДЕКА ОВА Е ЛЕКОТ: Монахот од Острог ја откри тајната која ни е пред очиОтец Арсеније Јовановиќ од манастирот Острог, не е обичен монах, тој е разноврсна, мултидимензионална, харизматична личност, писател, успешен сликар, по професија стоматолог.


Тој е православен учител, ментор, проповедник, православен психолог, филозоф, кој на специфичен начин држи духовни проповеди, така што практично се исповедува пред присутниот аудиториум. А неговата исповед е толку моќна и поучна, бидејќи е лична и чесна.

Неодамна, во едно од своите интервјуа, тој се осврна на најраспространетата болест на современото општество – депресијата и ја откри причината зошто оваа пандемија не запира. Тајната е во една работа!


Брзината, која ја живееме и која ни е наметната води, како што вели, на психијатрија, кај дилери, во јавна куќа или во ресторани:

– Зошто луѓето на Запад се премногу дебели? Бидејќи нивната душа е бескрајно гладна, а телото им е сито. Тие јадат за да го утолат гладот, не физичкиот, туку духовниот, а тој не може да се утоли со „фаст фуд“ (брза храна).


Причината за таква состојба е, според отец Арсениј, недостаток на љубов.

Продолжува на следната страна:

Страни: 1 2