Loading...

Љубовта – најдобриот лек за депресија !?


Љубовта е од најголема важност за здравјето на луѓето – исто како кислородот. Докажано е дека колку помалку љубов доживуваме, толку е поголем ризикот за нашето здравје.

Исто така познат и докажан со научни истражувања е фактот дека оној што не сака е многу повеќе склон кон депресија. Затоа психолозите ја нарекуваат љубовта „најдобар антидепресив“.

Специјалистите ги опишуваат луѓето кои не сакаат и не се сакани како себични, луѓе кои постепено одбиваат да бидат привлечни за другите и на крајот одбиваат да се сакаат себеси.

Според митологијата на нашата култура, љубовта „едноставно се случува“. Поради ова, многумина што се депресивни дека никој не ги сака само седат и чекаат „нешто да се случи“. Но, механизмот на љубовта не е воопшто – за да го примите, мора да бидете активни, да го побарате тоа, користејќи сè што ве научил животот.

Луѓето кога ќе сретнат вистинска љубов, се разочарани затоа што не е во согласност со идеалот вграден во него. Само … нема ништо совршено во животот и многу е лошо ако го заборавиме тоа.

За да бидеме среќни и да не бидеме депресивни заради изјавата дека ни недостасува љубов, навистина е неопходно да се биде активен – да сакаме и да бидеме сакани.