Кои се земјите со најмногу пластични операцииПред само неколку децении кон пластичната хирургија прибегнуваа само холивудските личности кои се трудеа по секоја цена да ги задржат естетските корекции во тајност.


Денес сепак козметичките операции се вообичаени, а жителите на некои земји прибегнуваат почесто кон пластичната хирургија од други.

Еве кои се тие:


1. САД – 3 996 631 процедури на година – земјата на неограничени можности е водич за пластични операции. Во САД практикуваат 6133 пластични хирургии. Најчестите корекции се зголемување на градите и липосукција.

За минатата година во земјата се потрошени 12 милијарди долари за естетски корекции;

2. Бразил – 2 141 257 процедури на година – на второ место застанува Бразил. Најчестите корекции во јужноамериканската земја се липосукцијата, покренувањето на гради и инјектирањето на ботокс;

3. Мексико – 884 353 процедури – во третата земја од рангирањето најчестите корекции се липосукција, зголемување на градите и подигање на стомакот;

4. Германија – 654 115 процедури на година – Жителите прибегнуваат кон инјектирање ботокс. Германија е и земјата, кој минатата година регистрираше најмногу господа, кои го зголемија машкото достоинство;

5. Шпанија – 447 177 процедури на година – најпопуларните процедури во Шпанија се вбризгување на ботокс и зголемување на градите;

6. Колумбија – 420 177 процедури на година – Земјата регистрирала голем број на естетски корекции, бидејќи ги нуди по многу атрактивни цени. 2-неделен одмор во земјата заедно со пластична операција чини многу поевтино отколку само пластична операција во САД;

7. Италија – 375 256 процедури на година – Италијанците се познавачите на убавината и прават се што е можно за да изгледаат добро. Најпопуларната постапка во земјата е липосукција;

8. Венецуела – 291 388 процедури на година – тоа е државата со најмногу победнички на конкурсот Мис на светот, но таму е прифатено секоја девојка да си направи пластична операција;

9. Аргентина – 287 823 процедури на година – 1 на секои 30 Аргентинци си правел некаква корекција на лицето или телото;

10. Иран – 174 778 процедури на година – најпопуларната постапка тука е корекцијата на нос;