Кои се причините за оддалечување на партнеритеТоа дека сте во брак и живеете под еден покрив не мора да значи дека сте “заедно”. Бракот е повеќе од тоа да живеете во заеднички дом.


Често сопружниците дури не забележуваат кога и како се оддалечуваат еден од друг и влегуваат во рутината на навика без веќе да ги негуваат силните чувства едни со други.

Причините за оддалечување на партнерите се различни. Врската е како едно растение – треба да ја потхранувате за да цвета.


Најголемиот виновник за зголемувањето на разводите е работата. Многу партнери во даден момент се толку зафатени што речиси не се гледаат и не комуницираат меѓусебно. Како резултат на тоа секој почнува да живее сам за себе и кога сепак имаат време да разменат некој или друг збор, се караат, бидејќи се повеќе различни и себични.

Многу парови се поделени од работата и го поминуваат поголемиот дел од времето во различни градови и држави. Со текот на времето тие престануваат да зависат еден од друг и недостатокот на комуникација лице во лице води до целосна експропријација.

Стареењето ги има и своите “несакани ефекти”. Може да се чувствувате добро со некого додека имате 25 години, но на 40 веќе да немате заеднички теми и да сте тотално некомпатибилни по карактер.

Ништо чудно што младите веќе не сакаат да се женат. Здодевноста порано или подоцна се населила во бракот и тогаш обично почнуваат изневерувањата.

Живееме во времиња во кои социјалните мрежи се важни колку и воздухот. Неслучајно мнозина психолози предупредуваат дека Facebook е пример за убијците на врските. Престојот пред компјутер се зголемува, а со тоа и алиенирането од останатиот свет и од партнерот.