Кои луѓе не изневеруваатНаучниците од Лондонската школа за економија и политички науки (London School of Economics and Political Science) откриле дека мажите со висок IQ се моногамни и затоа помалку склони кон предавство. Паметните мажи ретко ги изневеруваат своите сопруги, соопштува Daily Telegraph.

Според истражувачите, овие мажи придаваат поголемо значење на сексуалната ексклузивност на партнерката. Причина за ова е дека најпаметните мажи се верни другари и се наоѓаат во еволутивниот развој.


Сепак научниците истакнуваат дека врската помеѓу женското ниво на интелигенција и лојалност кон партнерот не може да биде пронајдена. Патем некои терапевти сметаат дека неверството може да помогне во семејниот живот. За некои сопружници аферата може да се претвори во “дефибрилатор, која да ги зајакне врските во семејството.” По нивно мислење со ова предавство сака да покаже дека треба да се промени нешто во животот, како еден вид како протест и незадоволство.

Статистиката покажува дека во Европа околу 40% од паровите не гледаат на неверството како повод за развод. Во Русија престанокот на односот предизвикано од семејната прељуба е 50%. Патем мажите простуваат потешко на жената.