Loading...

Кога жилетот ќе го исече најмилото: судбината за 200 милиони жени ширум светот


“Го почувствував бричот и кога ја видов крвта на рацете на акушерките, ќе умрев. Околу еден месец не можев да влегувам во бањата, бидејќи раната при допир со вода беше ужасно болна. “Ова е дел од расказот на 16-годишната Аман Шамех која со ужас се сеќава на денот, во кој биа изложена на женско обрежување (традиционална практика на делумно или целосно отстранување на женските гениталии). Постапката се прави на особено суров начин – органот за задоволство се пресекува со брич. Но, нејзината приказна не е изолиран случај, туку практика, ритуал, па дури и традиција, и се јавува во многу места ширум светот.

Случајот на Аман е од малото село Ауад Сараж во Египет – земја која забранува генитално обрежување кај жените во 2008 година и го криминализира во 2016 година. Практиката сепак до денешен ден останува широко распространет ритуал кој служи и за доказ за целомудрието на девојката. И тоа не е само религија, туку се однесува и на муслиманите, на христијаните и на Евреите, како и на претставниците на разни африкански верувања.

Локалните мажи тврдат дека мажите преферираат нивните жени да бидат обрежани и често бараат млади невести да одат низ операцијата. Што е полошо, сепак, е дека ужасната постапка сѐ уште наоѓа приврзаници кај постарите жени кои ја почувствувале својата суровост над себе. “Секоја девојка мора да биде обрежена. Ова се нашите традиции “, вели Занеб, мајка на Аман. Во едно соседно село овие традиции се почитуваат. Таму, локалното население се сеќава на случај во кој една млада девојка се разгорела, поради што таа не можела да има деца.

Според извештајот на УНИЦЕФ од 2016 година, преку 200 милиони девојки станаа невини жртви на злобниот ритуал. Женското обрежување се шири низ 30 земји, при што половина од овие 200 милиони случаи се регистрирани во три земји – Индонезија, Египет и Етиопија. Студијата произведе многу грди факти во светот – околу 44 милиони од оние кои страдале од болната постапка се под 15-годишна возраст. Да, тие се многу мали, понекогаш бебиња, кога нивниот клиторис е отсечен за милост, па затоа не можат да уживаат и можат да стапат во брак.

Во Јемен, 85% од женските сексуални работници минуваат под нож во првата недела од нивниот живот. “Во земјите како Сомалија, Џибути и Гвинеја, оваа практика е универзална. Ако сте родена девојка во една од овие држави, има 90% веројатност да бидете изложена на постапката “, вели Клаудија Капа која учествувала во развојот на извештајот. За жал, до денес не може да се утврди точниот број на жени кои одат низ постапката. Се смета дека случаите на обрежување се многу повеќе, бидејќи многу земји немаат сигурни податоци.