Кога жената треба да го роди своето прво дете?Првото дете најдобро се раѓа пред 35-годишна возраст затоа што репродуктивната функција на жената е ограничена со старосен фактор, односно колку е постара жената, толку е помала шансата да забремени, вели репродуктивниот научник, член на Руската академија на науките и доктор по медицински науки, професор Ксенија Краснополска.

„Најдобро е жената да го роди своето прво дете под 35-годишна возраст. Потоа, се забележува пад на потенцијалот за породување, па затоа е подобро да се роди бебе порано“, изјави Краснополска за РИА Новости.

Таа истакна дека во Русија, како и во скоро сите развиени земји, се зголемува проблемот со неплодност, што е поврзано со промени во репродуктивното однесување.

„Ако една жена во 19 век постојано забременуваше и се пораѓаше сега од различни причини, таа прво добива образование, прави кариера, обезбедува финансиска позиција и само тогаш размислува за деца“, објасни Краснополска.

Таа потврдува дека репродуктивната функција е ограничена со старосен фактор, односно колку е постара жената, толку се помали нејзините шанси за бременост и поголем ризик од разни болести во бременоста.