Кога е вистинското време за секс после породувањетоСамо околу 10% од младите мајки нема да имаат краткорочни последици од пораѓањето, па затоа е поголем бројот на мажи кои очекуваат одложување на сексуалните односи – сметаат истражувачите.

„Најважниот резултат од истражувањето е широкиот временски интервал по кој паровите продолжуваат со сексуалните односи после породувањето на жената“- велат истражувачите.

Стефани Браун, вонредна професорка на детски истражувачки институт во Викторија вели дека поголем број парови избегнуваат сексуални односи до 6 недели после породувањето на жената, а има и такви кои апстинираат од секс и многу подолг период.

„Ова е корисна информација за паровите кои се уште немаат, а планираат деца, бидејќи може да им помогне во намалување на тегобите и вината за изоставување на сексуалните активности“ – вели таа

Страни: 1 2