Кога е вистинското време за секс после пораѓај ?Доколку се прашувате дали постои идеално време за враќање на сексуалниот живот во нормала после добивањето бебе, еве што откриваат истражувањата…


Австралиски научници ги проучувале податоците добиени од околу 1.500 жени и откриле дека 41% од новите мајки имале сексуални односи шест недели после породувањето. Осум недели после породувањето, на секс пристапиле повеќе од 65% жени, 78% до 12 недела, а дури 94% од мајките практикуваат секс дури после шест месеци после породувањето.

Иако голем број на жени чекаат подолго време за да имаат сексуален однос после породувањето, 53% тврдат дека имале некој вид на сексуална активност во тој период од 6 месеци после раѓањето на бебето.


Жените на возраст од 30 до 34 години, според истражувањето поретко се впуштаат во сексуални односи 6 недели после породувањето, во однос на младите мајки од 18 до 24 години. Разликата е 40 % во однос на 63%. Жените кои имале царски рез или епизиотомија, се одлучиле да стагнираат од сексуални односи, подолго и од 6 недели.

Продолжува на следната страна


Страни: 1 2