Loading...

Кефирот е еликсир на животот


Кефир е ферментиран млечен пијалак кој потекнува од планината Кавказ и во слободен превод значи „задоволство” или пак „добро чувство ”. Според неговите здравствени придобивки, некои го нарекуваат  – дар од боговите. Лесно може да се произведе во домашни услови, а секако може да се купи и во продавница, но, освен во името, овие две напитока  не се исти.

Домашниот кефир се прави со помош на користење на печурката кефир. Кефир е таканаречена печурка, а всушност е навистина корисна заедница ( симбиоза)  од бактерии и честички на млечни масти. Индустрискиот кефир, оној кој се продава во меркетите, се произведува со користење на хмељ и култури кои одговараат на вкусот на кефир. Таквиот кефир ја нема  истатата хранлива вредност како домашниот.

Зошто  индустрискиот кефир не се произведува од  кефир печурката? 

Страни: 1 2 3 4