Ќе пушиме ли повеќе, ако ги смениме цигаритеМногу истражувачи се загрижени дека пушењето на цигари со пониска содржина на никотин доведува до зголемување на бројот испушени цигари. Последната студија покажува дека содржината на никотин не води до зголемување на интензитетот на пушење.


Никотинот во цигарите е главната компонента која кај луѓето прави зависност. Тој се смета за супстанца, од која човек тешко се одбива.

Многу студии досега посочуваат дека голем дел од пушачите се плашат да ги сменат цигарите со полесни, затоа што мислат дека тоа ќе ги натера да пушат повеќе.


По тој повод тим научници спровеле истражување чија цел да се разберат промените во однесувањето на пушачите, добиени како резултат од пушењето на цигари.

Учесници во истражувањето биле 72 пушачи на возраст меѓу 18 и 65 години кои пушат барем по 5 цигари дневно и немале намера да прекинат следниот еден месец. Истражувањето било спроведено во Онтарио, Канада.


Во првата недела од студијата пушачите требало да пушат од својот бренд цигари. Во наредните три, сепак, тие биле заменети со други помалку никотински цигари. И така на крајот на секоја недела се донесени примероци од урината и здивот на волонтерите.

Резултатите покажале дека во првата недела од пушењето на послаби цигари нивото на никотин било 0,6 мг, во втората – 0.3 мг, а во третата последна недела од студијата – 0.05 мг. Вообичаените нивоа со пушење на редовните цигари е еквивалентно на 1,2 mg.

Специјалистите докажале дека во времето на пушење на послаби никотински цигари, пушачите не пушеле повеќе цигари.

Забележани се намалени вредности на котинин во урината по потрошувачка на слаби цигари. Котининот е производ од разградувањето на никотин, кој се користи за проценка на никотинска нивоа во телото во урината.