Како животот ви се менува кон подобро со возрастаВо првите 20, дури и 30 години од својот живот луѓето се развиваат претежно физички и емотивно. Откако ќе стигнат до 30-тите, сепак, со појавата на првите брчки и првите бели коси, тие почнуваат да размислуваат за темата “стареење”.

Има луѓе кои буквално паѓаат во паника поради тоа што најубавите години од нивниот живот исчезнале неповратно. Ова сепак не е точно така. Еве листа со 8 позитивни промени:

1. Ќе почнете да се грижите повеќе за вашето здравје

Многу е веројатно да го замените пушењето, алкохолот и прејадувањето со одење на јога после работа, со возење велосипед во паркот или со планински туризам во текот на викендот. Луѓето по 30-те масовно почнуваат да се грижат за здравјето и надворешниот изглед, и доброволно се откажуваат од нездравата храна и начин на живот. Ноќните купони и ненаспаност исто така остануваат во минатото.

2. Ќе започнете повеќе да ги пратите вашите финансии 

Откако еден човек заврши факултет и почне да ги заработува сам парите, тој станува повеќе внимателен и кон планирањето на буџетот. Работите стануваат уште построги, кога овој човек создаде семејство и неговите пари веќе не се само за лична употреба. Ќе почнете да давате пари за попаметни работи како образованието на децата или за семејни одмори.

3. Веќе сте ја пронашле “вистинската личност”

Откако во 20-те години сте се погледнувале долго и сконцентрирано во тоа да најдете точен партнер за сериозна врска, многу е веројатно на 30 + веќе да сте го сретнале. Веќе сигурно сте создале и семејство со него. Односно, животот ви тече во вистинската насока – на брановите на семејната идила.

4. Ќе почнете да го цените повеќе слободното време

Тинејџерите и луѓето во 20-тите воопшто не го ценат своето слободно време и дури често го проспиват и трошат. Со староста сепак, човек станува зафатен поради работата и семејните обврски и почнува да се радува искрено на секој слободен миг кој го има. На 30 и 40 + години тој не би го поминал тоа слободно време во шлаење по продавниците, туку го инвестира во своите хобија или го посветува на своите најблиски.

5. Ќе го засакате готвењето … и дури домашната работа

Факт е дека повеќето жени мразат домашна работа пред да формираат семејство, но потоа таа почнува да станува дел од нивниот секојдневен живот и постепено по неколку години, тие чувствуваат дека минутите поминати во кујната всушност им даваат задоволство. Истото важи и за некои мажи, кои се развиле љубов кон хортикултурата, на пример. Како што гледате, никогаш не е доцна да си најдете ново хоби.

6. Ќе бидете спокоен

Покрај бурниот распоред кој човекот го има во 30-те и 40-те години, тој чувствува дека некако постепено станува мирен и толерантен човек. Сега веќе сочувствува со проблемите на луѓето, па од 20-те негови години нема ни трага. Сега едноставно тој се надева дека неговиот живот ќе тече глатко без драми и несреќи.

7. Ќе бидете помудри

Повеќето одговорности во животот на еден човек, всушност го прават посилен и помудар. По одредена возраст тој веќе сфатил дека секое негово решение и секој негов избор си има и свои последици. Тоа се работи кои тешко се реализираат на 20 години.

8. Ќе почнете да се радувате на малите нешта

Во 20-те години човекот го занемаруваат многу убави детали од својот живот, бидејќи е во тежина на духот “големите” работи. Жените, на пример се радуваат најмногу на најспектакуларните гестови и ретко ги оценуваат малите, но убави акти на добрина од страна на нивните блиски.