Како жените ги оправдуваат изневерувањата?Во последно време сепак статистиката покажува кон растот на женските изневерувања. Истражувачите од Велика Британија се обидоа да ја објаснат причината за таквото однесување од страна на понежниот пол. Како резултат тие откриле четири основни објаснувања зошто жените одлучуваат да го менуваат на својот партнер.


На прво место е виновна нивната свест, особено кај луѓето со долгорочни односи. На второ место со неверството дамите го изразуваат своето незадоволство од партнерот, при што одат кај туѓи мажи. Сопружниците им го прават истото, кога не се задоволни од своите партнери.

Третата причина е недостатокот на зрели односи. Секој конфликт може да доведе до намалено либидо и до желбата да најдете утеха кај друг.


И конечно на крај е исчезнувањето на искрата во спалната соба. Ова е најдиректен пат кон неверството на еден од двајцата партнери – рутината и недостатокот на возбуда која ја туркаат жените во рацете на друг маж. Не е за занемарување и тоа дека голем дел од анкетираните признаваат дека недостатокот на секс цела година го надополнуваат во креветот на друг маж. “Мојот сопруг престана да ме сака” или ” Тој никогаш не беше иницијатор за секс” се другите главни причини за неверство.