Како се одразува разделбата на мажотЖените често сметаат дека кога срцето им е скршено, страдаат многу повеќе од господата. Тоа сепак не е така. Дури и повеќето беспомошни маж ја доживуваат на различен начин разделбата.


Неодамнешното истражување на професорот Робин Симон од Универзитетот во Северна Каролина покажува дека господата добиваат повеќе предности во една врска.

Еве и што предизвикува разделбата на мажите:


Оштетено его

Експертите во областа на врските издаваат дека мажите се повеќе вознемирени кога нивната врска не функционира. Господата ги пресметуваат и добрите и лошите страни на едни односи, па кога врската пропадне и девојката продолжи напред, тие се чувствуваат поразени и изгубени, тврди д-р Рахан Бонсле.


Тие не покажуваат емоции, но чувствата беснеат во нив

Посилниот пол има силно чувство за самоодржување и гордост. Кога врската се распадне, мажите ги кријат длабоко емоциите. Чувствата им се силни и тие често си поставуваат прашања за сопствената вредност и самодовербата им се намалува драстично.

Господата не плачат и не се кршат, но депресијата им се изразува во недостаток на расположение, претерана агресивност, низок апетит, работохолизам, несоница и пијанство.

Откако срцето на мажот е скрушено еднаш, потоа му е многу тешко да се отвори и да се оддаде на друга жена. Тој постојано ја споредува сегашноста со минатото.

Мажите и емоционалното врзување

На мажите им треба многу време за да се придадат емоционално кон некоја жена. Кога тој се вљуби, неговите заштитни инстинкти стануваат премногу силни и кон неа и кон нивната врска. Мажот не може да преживее, така што неговата сакана не го сака, а ако веќе спие со друг, станува премногу лично. Силните емоции кон неа се претвораат во деградивни и често овие господа се склони кон агресија, вандализам, па дури и насилство. Мажот го прифаќа како своја лична грешка фактот, дека не успеал да ја зачува врската и љубовта.