Како најдобро да испечете месо



Во кујната има многу рецепти за печење на месо. Месото за таа цел треба да е квалитетно и при подготовката да се користат одбрани зачини кои ќе го направат повкусен. Месото може да се премачка, може да се додаде ловоров лист, лук, кромид и др.

Освен да се служи како главно јадење, од него се подготвуваат и одлични сендвичи, откако се излади и се исече на парчиња. За подготовка на месото се потребни неколку часа, но резултатот вреди напор.


За печење на парче месо со тежина околу 2-3 килограми се потребни 1 глава лук, мелено црн пипер, сол и вода.

Подгответе 100 милилитри вода, 1 лажичка сол, половина лажичка мелено црн пипер, исчистена глава лук. Оставете ја смесата за еден час.


Земете го парчето месо што сте ги избрале, и добро измијте под силен млаз ладна вода. Впијте ја водата со крпа. Вметнете рамномерно дел од смесата во месото, откако направите тенки резови во месото со помош на остар нож, и наполнете ги со помош на мала лажица.

Со остатокот, мешавината од месото избришете ја добро од сите страни. Ставете го во загреана на 200 степени печка и печете до појавата на златна кора.

Потоа намалете на 160 степени. Месото е веќе целосно подготвено кога при набодување од него излегува сок.