Како може коронавирусот да влијае на бремените жениСветот е во пандемија со новиот коронавирус и постојано слушаме дека најзагрозени се старите лица и луѓето со хронични заболувања. Како и да е, неодамна се појавија информации дека коронавирусот мутирал и ги погодува сè повеќе млади и деца.


Секоја жена која очекува бебе има различна загриженост за нивното здравје и здравјето на бебето, и сосема нормално бремените жени започнуваат да поставуваат прашања за тоа како вирусот влијае на бремените жени, дали е опасен за нив, како тоа би можело да влијае на фетусот итн.

До денес, не е дадено одговор на ова прашање. Но, тоа што е познати бремените жени се подложни на инфекција со коронавирус. Шансата на мајката да го пренесе на новороденчето е минимална.


“Бремените жени претрпуваат физиолошки промени за време на бременоста, што ги прави подложни на сите респираторни вируси, вклучувајќи го и коронавирусот. Бремените жени се подложни на заболување, но не е докажано пренесување на вирусот од бремена мајка на бебето. Ни за време на доењето не постои опасност бебето да се зарази.

Ако сте исто така една од жените кои очекуваат бебе, најважно е да се смирите. Запомнете, стресот има негативен ефект врз вашето дете, затоа само останете дома, ограничете го вашиот контакт со луѓето што е можно повеќе и обидете се да направите забавни работи што можат да ве оддалечат од тешката ситуација.


Веруваме дека овој кошмар ќе заврши наскоро и ќе се вратиме на нашиот нормален начин на живот.