Како да разликувате грип од настинкаСекое од нив има свои специфични симптоми, кои лесно можете да ги разликувате и да земете соодветни мерки по консултација со лекар, се разбира.


Симптоми на настинка:

Може да започне со лесни болки во грлото или настинка. Во текот на неколку дена ќе се чувствувате малку омалаксано, течењето на носот може да се зголеми или да започнете да кашлете.


Нерасположението може да не ве спречи да ги правите вашите секојдневни активности и едвај ќе кренете висока температура.

Во такви случаи помагаат многу витамин Ц, капки за нос и спреј за грло. Ако кашлицата се зголеми, по секоја цена посетете лекар, кој ќе процени дали имате потреба од сируп или повеќе сериозни лекови.

Симптоми на грип:

Само за неколку часа ќе ве стресе и ќе се чувствувате многу повлечени. Ќе имате болки во мускулите, очите ќе ве болат и ќе ви биде тешко да станете од кревет.

Имате висока температура, без настинка и со сува кашлица.

Почувствувате ли слични симптоми, отидете на лекар, кој ќе ви препише соодветна терапија.

Со нивна помош ќе ги совладате последиците од грипот брзо и нема да дојде до компликации.

Останете дома за неколку дена, во изолација. Пијте многу течности и почитувајте ги сите инструкции на докторот.

За да ги заштитите блиските, хранете се одделно од нив, користете своја крпа за раце и лице, проветрувајте често и не седете со нив во една соба.