Како да ја измиеме правилно косатаИ покрај фактот што некои жени ја мијат косата секој ден и мислат дека тоа што го прават е правилен начин – не е така. Секое нешто има пристап или техника, со што да биде можно поефикасно.


И колку и да ни се чини невозможно, дури и со миењето на косата е така. Следењето на правилни чекори ќе помогне за гламурот, цврстината и прекрасниот изглед на влакното и обратно – погрешниот начин може да ја оштети трајно косата.

Еве каков е вистинскиот начин да ја миеме косата:


1. Започнете со плакнење.

Пред да нанесете каков и да е шампон на вашата коса, исплакнете темелно. Колку помокра – толку подобро. Топлата вода ќе отвори кутикули, што ќе помогне за целосно отстранување на акумулираната нечистотија. Покрај тоа, отворањето на порите овозможува подобро прифаќање на различните видови масла кои го негуваат коренот на влакното.


2. Ако имате долга коса, ставете прво балсам.

Должината на косата под рамениците е значително загрозена од оштетување. Затоа советот на експертите е да ставите мала количина балсам само на краевите на косата, пред да користите шампон. Тоа ќе ја потхрани вашата коса.

3. Пена – само на скалпот.

Така, маснотијата тргнува од корените и ова е вистинскиот начин на кој да ја измиеме косата без да ја оштетиме. Косата, која е најблиску до скалпот е нова и најмасна.

4. Внимавајте со триење.

Грубата масажа на косата може да му наштети на влакното. Сфатете го миењето на косата како за нежен и деликатен процес. Зголемете го протокот на крв во скалпот и стимулирајте го растот на косата со помош на вертикални движења.

5. Не повторувајте.

Независно од фактот што секаде советуваат да се мие два пати со шампон, тоа не е правилно. Еден пат е сосема доволно за да се исчисти акумулираната маснотија. Единствената опција што има потреба од повторно миење е ако косата ви е навистина многу долга и не сте и ставиле соодветна количина шампон.

6. Климатизери.

Ставете мала количина балсам во насока од средината на косата на рабовите. Убаво е да ја намачкате добро косата по шампон. Најдобра опција е да го поставите балсамот, потоа да ја завртите косата во пунџа и да ја оставите.

7. Заврши со ладна вода.

Студената вода ќе ги затвори кутикулите на влакното и ќе овозможи задржување на балсам, кој ќе го забрза процесот на раст на здрава и сјајна коса.