Како да го тестираме здравјето на срцето со овој едноставен јапонски трикНаучниците откриле еден лесен начин преку кој може да дознаете дали вашето срце функционира правилно. Методот се состои во допир со врвот на прстите на нозете.


Неодамнешната студија објавена во “Американски журнал за физиологија: Физиологија на срцето и крвните садови”, смета дека овој метод навистина дејствува. Погледнете како и вие може да го примените во домашни услови.

Седнете на подот со грбот кон ѕидот. Истегнете ги раце напред и обидете се да ги допрете прстите на нозете. Ако сте доволно флексибилни за да го направите, тогаш вашето срце функционира правилно.


Истражувањето е спроведено од научниците на Универзитетот на Северна Тексас и Јапонија. Тоа вклучило 526 учесници на возраст од 20 до 83 години.

Резултатите покажуваат дека луѓето кои поседуваат флексибилни тела, се радуваат на флексибилни артерии, а оние кои не го достигнуваат врвот на прстите, имаат цврсти крвни садови и зголемен ризик од кардиоваскуларни болести.


Доктор Јамамото, еден од научниците кои работеле на ова истражување, вели: “Ако можете да ги допрете прстите на нозете додека седите, вашето срце функционира правилно.” Сепак, ако не успеете да го остварите тестот препорачливое да посетите кардиолог. Јамамото додава дека “вкочанетоста на мускулите дефинитивно не значи дека страдате од кардиоваскуларни заболувања. Тоа може да биде знак дека срцето не е толку цврсто како порано.”