Како да го препознаете вистинското кисело млеко или јогуртОвој прехранбен производ е уникатен, а неговите квалитети најмногу се должат на Lactobacterium bulgaricum (LB). Надвор од границите оваа бактерија мутира, затоа северните држави неможат да произведат кисело млеко и јогурт како на Балканот. Но, во последниве години млекото, кое се продава во продавниците, е далеку од вкусот од нашето детство.


Киселото млеко и јогуртот се трајни, бидејќи се променија хигиенските услови при неговото производство, и затоа што во него има конзерванси.

Млекото се дои машински, се пренесува до производителот во ладилници цистерни, пастеризирано и се произведува во заштитена средина која не дозволува да се загади со квасец што ќе го скисне. Трајноста зависи и од закваската. Таа се состои од Лакторактериум булгарикум и од стрептококус термофилус.


Првата, грубо кажано, е кисела, бидејќи лесно се распаѓа млечниот шеќер, се акумулира млечна киселина, од што доаѓа кисел вкус на млекото и брзо расипување. Затоа пред повеќе години млекото не беше трајно, зошто главно се користеше оваа бактерија.

Втората, стрептококусот е сон на производителот, на неа се должи сладкиот вкус и долгата издржливост.


Поблагиот вкус се должи на изборот на закваската. Колку помалку лактобактерии, толку мек и сладок вкус ќе има млекото.