Како да го познаеме од прв погледПодолгото лице и повеќе поделените очи се знак дека еден маж има повисока интелигенција од просечниот коефициент, покажуваат новите податоци од чешко истражување.


Меѓу другите карактеристики на лицето, кои укажуваат на интелигенција, се најголемиот нос и заострената брадичка.

За сметка на тоа претставниците на машкиот пол со тркалезно лице, мал нос и зближените очи известување низок коефициент на интелигенција.


Податоците беа собрани меѓу десетици мажи кои учествувале во експериментот.

За целите на анкетата биле интервјуирани и голем број на жени при што се покажало дека и тие масовно го поврзуваат подолгото лице, малку раздвоениот поглед и подолгиот нос со повисоките нивоа на интелигенција.