Како да го лекуваме чешањето, пецкањето или воспалението на интимните местаЧесто иритацијата на вагината се подобрува од само себе без каков и да е третман. Во случаите сепак кога тоа останува за подолго време, се влошува или повторно се појавува по третманот, побарајте консултација со специјалист. Покрај прегледот најверојатно гинекологот ќе земе секрет од вагината – за да се утврди изворот на проблемот.

Лекувањето на вагината зависи најмногу од причината:

– Вагинозата и сексуално преносливи инфекции се лекуваат со антибиотици.

– габични инфекции се лекуваат со антифунгални лекови. Тие се ставаат во вагината во форма на крем, масти или супозитории или се примаат орално.

– поврзани со менопаузата можат да се лекуваат со локално применети во вагината естрогени или со хормонални таблети орално.

– Други причини за воспаление и чешање се лекуваат со кортикостероиди креми и лосиони кои го намалуваат воспалението.

Ако чешањето, иритацијата и печењето во областа на вагината се појави пред пубертетот, консултирајте се веднаш со специјалист.

Еве некои совети за превенција и третман на вагината непријатност дома:

Страни: 1 2