Каде ве боли за време на сексПостојат места од женското тело кои е подобро мажите да не ги допираат, ако сакаат да обезбедат задоволство од сексуалниот чин – во тоа убедува психотерапевтката Д-р Фран Волф од САД.


Кои се тие?

1. Матката (цервиксот)


Ако мажот го достигне цервиксот на жената за време на секс, тој сигурно ќе почувствува дека нешто не е во ред. Патнерката за време на чинот може и да престане, но не од страст, туку од ненадејна предизвикана непријатност.

Нормално: грлото на матката има тесни канали, кој ги поврзува вагината со матката (местото каде што бебињата растат). Пенетрацијата во цервиксот е болна и може да е знак за мажот да се пресели во позиција за плитка пенетрација, но исто така може и да значи дека таа не е “загреана” доволно. Бидејќи при сексуална возбуда матката се крева нагоре, што ја прави вагиналната празнина со неколку сантиметри подлабока од вообичаеното. А тоа значи дека е убаво да има љубовна игра пред сексуалниот однос, советува д-р Волф.

2. Главата на клиторисот

Клиторисот е вткаен од преосетливи нервни завршетоци и може да се почувствува премногу возбуден, ако се стимулира директно. Затоа допирот на овој дел од женските полови органи во момент во кој возбудата е силна, може да дојде чувството да биде непријатно. “Се едно да пиете мраз ладен пијалок”, вели експертот. Наместо тоа, мажите можат да се насочат кон стеблото на клиторисот или кон галење на пределот околу него – тоа ќе ги возбуди нервните завршетоци, но не премногу.

3. Анусот

Аналната љубовна игра може и да е многу топла, но дури и кога жената е доволно роговидна и подготвена за секс, ништо не може да навлезе во анусот без помош на овлажнителни производи – отворот му е многу мал. Пенетрацијата во него не е препорачливо освен ако пред тоа местото не е доволно навлажнето со помош на лубрикант.